ATHLETE PERFORMANCE

Sadržaj cjeline

1. Uvod

Sadržaj cjeline

KETTLEBELL (GIRYA) je rekvizit koji možemo najlakše opisati kao topovsku kuglu s drškom ili zvonasti uteg, a neki ga još nazivaju i rusko zvono. Napravljen je od lijevanog željeza što omogućuje njegovu dugovječnost, a ujedno i neslomljivost.

Originalne ruske girje se mjere u poodima tj. pud (ruski пуд) i iznosi otprilike 16 kg (točnije 16,38) tj. 36 funti (točnije 36,11). Girje su se razvile u Rusiji 1700- tih. Sovjetska vojska ih je koristila kao rekvizit za svoje treningu u sklopu kondicijskih programa u 20-tom stoljeću. Koriste se u natjecanjima u Rusiji i Europi od 1940-te. Smatra se da su girje došle u Ameriku  1960-te. Dragon Door i Pavel Tsatsouline su razvili prvi seminar za certifikaciju u Americi 2001 godine.

Postoje i drugi treneri koji su zaslužni za širenje kettlebella poput Steve Maxwella, Steve Cottera, Mike Mahlera, Mark Riefkind-a i drugih.

Osnovni pojmovi koji su vezani uz trening s kettlebellsima su:

Girya – ruski  naziv za kettlebell

Girevik – vježbač s kettlebellom (svaki „strongman“ ili dizač utega se za vrijeme carske Rsuije naziva girevik jer su većina vježbali s girjama

Rusko zvono – hrvatski naziv za kettlebell

RKC – kratica: za Russian Kettlebell Challenge (po prvoj knjizi Pavela Tsatsoulina koji je najzaslužniji za novo širenje njihove upotrebe a ujedno i Russian Kettlebell Certification, titula koji nose službeno certificirani instruktori unutar RKC organizacije.

StrongFirst – organizacija koja sebe naziva „School of Strength“ a koju je oragnizirao Pavel Tsatsouline a koja osim kettlebella ima i certifikaciju za trening sa šipkom (barbell) i sa vlastitim tijelom (bodyweight)

Girevoy  – Takmičenje sa girjama ima dugu historiju u Rusiji, ali je organizirano i stavljeno pod jedan krov početkom 1960-te pod nazivom Girevoy Sport (Russian:Гиревой спорт). Takmičenje je slično kao i kod olimpijskog dizanja, uglavnom trzaj (sa jednom girjom) i nabačaj (sa dvije girje). Cilj je postići što veći broj ponavljana u zadanom vremenskom periodu. Odgovorna tijela tipa International Union of Kettlebell Lifting i International Girya Sport Federation koji zahtijevaju da se koriste girje od 16kg, 24kg i 32kg tako da se mogu raspoznati i po bojama (žuta, zelena i crvena).

Unutar ovog seminara mi ćemo naučiti tzv. „hard style“ način izvođenja različitih vježbi s kettlebellom te metodiku koja će nam omogućiti da na brz, siguran i efikasan način naučimo sportaša (kondicijska priprema) ili rekreativca pojedinu vježbu ili varijantu vježbe. 

Na sljedećim videima možete vidjeti cijelo predavanje i seminar vezan uz primjenu kettlebella za sport i rekreaciju. Na sljedećim videima možete vidjeti 2 seminara o kettlebell treningu.  Prvi je koji sam provodio za Hrvatski atletski savez u kojem sam unutar 60 minuta objasnio i demonstrirao različite tehnike vježbi s kettlebellom a drugi seminar koji je trajao 8 sati je bio u sklopu BTC fitnesa u Sarajevu.

Predavanje:
PRIMJENA GIRJI U ATLETSKOM TRENINGU (HAS 2013)

Seminar:
KETTLEBELL SEMINAR BTC FITNES SARAJEVO

KETTLEBELL seminar u BTC Fitness Sarajevo – PRVI DIO

KETTLEBELL seminar u BTC Fitness Sarajevo – DRUGI DIO

KETTLEBELL seminar u BTC Fitness Sarajevo – TREĆI DIO

KETTLEBELL seminar u BTC Fitness Sarajevo – ČETVRTI DIO

KETTLEBELL seminar u BTC Fitness Sarajevo – PETI DIO

KETTLEBELL seminar u BTC Fitness Sarajevo – ŠESTI DIO