MARINO BASIC

ATHLETE PERFORMANCE

Sadržaj cjeline

4. Upute za vježbanje s kettlebellima

Sadržaj cjeline

Koju težinu odabrati?

Ovisi sve o stanju spremnosti tj. da li ste početnik ili napredni vježbač. Ako ste dobro kondicijski spremni nakon što u potpunosti svladate tehniku moći ćete koristiti veće težine a ako niste u jakom treningu tada ćete trebati podići svoje sposobnosti na viši nivo i onda povećati težine kettlebella. Neke opće smjernice su:

  • žene 12 – 16 kg
  • muški 16 – 24 kg
  • mlađim sportašima se preporučuje 12 -16 kg
  • mlađim sportašicama 8 – 12 kg.

To je različito kod pojedinih vježbi sa kettlebellom. Npr. za kettlebell zamah možete koristiti 24 kg problema ali sa tom istom težinom nećete moći raditi potisak ili trzaj. Zbog toga trebate imati kettlebelle različitih težina za pojedine vježbe. Također se sve mijenja ako izvodite vježbu sa dva kettlebella. Originalno se kettlebelli mjere u „poodima“ (stara ruska mjera a jedan pood = 16 kg) pa su zato prije girje bile po veličinama 8, 12, 16, 20, 24, 32, 48 kg ali sad ih se može nabaviti u svim težinama. Prije je bilo tako napravljeno iz razloga što si morao duže vježbati i napredovati da bi počeo koristiti teži kettlebell. To je bitno znati iz razloga ako u nekom programu treninga naiđete da piše npr. 2 pood to znači da je kettlebll težak 32 kg.

Gdje trenirati?

Trebate trenirati na mjestu gdje imate dovoljno mjesta oko sebe i gdje možete baciti kettlebell ako dođe do problema. Podloga na kojoj se vježba treba biti čvrsta i stabilna. Ako je podloga premekana ili skliska nećete moći postići dovoljno dobre efekte.

Obuća i odjeća?

Treba koristiti tenisice sa ravnim đonom (npr. za mali nogomet) ili dizačke cipele. Sa tenisicama koje su previsoke ili imaju zračne jastuke nećete imati dobro uporište, micati će se stopalo i nećete moći proizvesti dovoljno veliku silu. Velik broj vježbača sa kettlebellima izvode vježbe bosi, ali to nije baš moguće svugdje pogotovo u komercijalnim fitnes centrima ili dvoranama za funkcionalni trening. Možda ako imate svoj studio u kojem radite s manjim brojem klijenata tada možete trenirati bosi ili ako ste rekreativac pa sami vježbate kod kuće. Treba koristiti odjeću koja nije široka da ne smeta prilikom izvođenja, pogotovo eksplozivnih pokreta.

Ostale upute

Postepeno podizati težinu koja se koristi, paziti na tehniku izvedbe i na pravilno disanje, paziti prilikom vježbanja na druge ljude oko sebe. Također kad se radi velik broj ponavljanja tj. izdržljivost tada treba biti posebno oprezan jer prilikom takvog treninga dolazi do umora što smanjuje koncentraciju. Napraviti kvalitetno zagrijavanje da se smanji rizik povrede. Ako kod nekih vježbi osjećate nelagodu ili bol tada promijeniti vježbu ili prestati vježbati, pronađite razlog tom problemu, riješite ga i onda nastavite sa provođenjem treninga sa kettlebellom. Također vježbe i trening s kettlebellima treba na pravilan način ubaciti u trening i u tjedni raspored. Ako ste sportaš onda ga treba ubaciti u odnosu na sposobnosti koje želite postići i uskladiti sa ostalim vježbama i metodama rada a ako ste rekreativac onda u odnosu na ciljeve koje želite postići.