ATHLETE PERFORMANCE

Sadržaj cjeline

2. Prednosti vježbanja sa švicarskom loptom

Sadržaj cjeline
Prednosti ovakve vrste treninga su prvenstveno ti što za razliku od vježbanja na čvrstoj, ravnoj površini, naše tijelo pri vježbanju s fitballom reagira na nestabilnost pokušavajući održavati ravnotežu te time uključuje brojne druge tzv. „duboke“ mišićne skupine. Na taj način mišići, pokušavajući održavati ravnotežu, postaju jači i izdržljiviji.
 
Mišićne skupine koje rade u najvećoj mjeri su mišići trupa (core) ali se može vježbati i cijelo tijelo. Fitball se može koristiti u individualnom ili grupnom treningu.
 
Što se tiče dijelova treninga može se koristiti u zagrijavanju, glavnom dijelu treninga te za istezanje. S njom mogu vježbati svi, početnici rekreativci kao i vrhunski sportaši. Koristi se za razvoj različitih motoričkih i funkcionalnih sposobnosti. Neka istraživanja su pokazala da se više mišića aktivira na nestabilnoj podlozi poput fitballa u odnosu na stabilnu podlogu. To se pogotovo odnosi na vježbe za trbuh, leđa i trup općenito.
 
Istraživanja su rađena kod trbušnjaka, sklekova i sličnih vježbi. Ideja istraživanja je bila da su mišići trbuha i leđa cijelo vrijeme uključeni zbog toga što moraju održavati ravnotežu na lopti. To je ujedno dobro za prevenciju povreda. Neki koriste fitball samo za sjedenju u uredu što je isto dobro jer se pokazalo da više uključuje mišiće od klasičnog sjedenja na stolici.