MARINO BASIC

ATHLETE PERFORMANCE

Sadržaj cjeline

1. Povijest fitball-a

Sadržaj cjeline

Fitball tj. „švicarsku loptu“ je napravio 1963. godine Aquilino Cosani, talijanski proizvođač igračaka. U to vrijeme te lopte su bile poznate pod nazivom „Pezzi balls“. 

Prvo su se koristile za novorođenčad od strane Mary Quintion. Ona je bila britanski fizioterapeut te je radila u Švicarskoj. Poslije nje je Dr. Susanne Klein-Vogelbach koja je bila direktor Physical Therapy School u Baseluu Švicarskoj ubacila vježbe s fitballom u fizikalnu terapiju te je radila sa odraslima koji su imali ortopedske i medicinske probleme.

Naziv „švicarska lopta“ se počeo koristiti kad su američki fizioterapeuti počeli koristiti fitball u Americi nakon što su vidjeli kao se koristi u Švicarskoj. Nakon toga su počeli koristiti u fitnesu i kondicijskoj pripremi. Kasnije je ubačeno u treninge yoge i pilatesa.

Postoje različiti nazivi za ovaj rekvizit:

  • Strength ball
  • Fitball
  • Švicarska lopta (swiss ball)
  • „Pilates“ lopta
  • Yoga lopta
  • Fitnes lopta
  • Terapeutska lopta
  • Pezzi ball
  • Švedska lopta

Upotreba lopte za trening datira još iz 2. stoljeća pr. kr. kada su grčki filozofi i liječnici savjetovali upotrebu lopte za trening sportaša i rekreativaca. Današnja švicarska lopta je dizajnirana 60 – ih godina prošlog stoljeća kao igračka za djecu. Preuzeli su ju fizioterapeuti koji su je koristili za poboljšanje propriocepcije i ravnoteže kod svojih pacijenata.

Švicarska lopta omogućuje tijelu da izvodi puno primjerenije nesvjesne pokrete i često znači razliku između povratka kontrole i balansa i zadobivanja ozljede. Kasnije su je preuzeli fitnes i kondicijski treneri te počeli koristiti na različite načine i sa različitim ciljevima kod svojih klijenata.

FITBALL je u biti trenažer koji se koristi već desetljećima ali njeno korištenje ne zastarijeva, već naprotiv, nadopunjuje se novim protokolima treniranja s njom. U početku se je koristila uglavnom u fizioterapiji, a kasnije i za liječenje ortopedskih i drugih medicinskih problema kod starijih ljudi. Iako se uglavnom veže uz alternativne vježbe kao što su joga ili pilates, fitball se nakon uočenih prednosti u fleksibilnosti i snazi sportaš počela koristiti kao dio generalne fitnes rutine te postaje sve traženija u fitness centrima i teretanama. Pružajući mekanu podlogu za tijelo, fitball se može  uključiti u izvedbu brojnih standardnih tzv. „osnovnih“ vježbi kao što su trbušnjaci, sklekovi, čučnjevi itd.