MARINO BASIC

ATHLETE PERFORMANCE

Sadržaj cjeline

4. Što je vježba s vlastitim tijelom?

Sadržaj cjeline

Vježbanje vlastitim tijelom može se definirati kao bilo koja vježba koja koristi vlastito tijelo kao osnovni izvor otpora. Postoje tri vrste treninga vlastitim tijelom:

  1. JAKOST – korištenje malog broja ponavljanja teškim vježbama koje koristevelik postotak vlastitog tijela. Obično se tijelo postavi u teže uvjete što se tiče poluga i izvođenja
  2. MIŠIĆNA IZDRŽLJIVOST – kombinacija jakosti i izdržljivosti gdje se izvodi srednji ili veći broj ponavljanja koristeći se manji postotak vlastitog tijela
  3. KARDIORESPIRATORNA IZDRŽLJIVOST – sastoji se od većeg broja ponavljanja, lakše vježbe i pokreta koji su obično povezani s vježbama poput preskakanja vijače ili trčanja po stubama, uzbrdicama.

Sve vježbe vlastitim tijelom su “funkcionalne”. Po definiciji funkcionalne su vježbe oni kompleksni pokreti koje radimo u svakodnevnom životu, koji su nam potrebne za neovisan život. To su vježbe u kojima se pokret odvija u više zglobova, sudjeluje veći broj mišića i pokret se odvija u više osi.

Funkcionalni pokret nam je urođen. Možemo to gledati na sljedeći način. Netko je izmislio trenažer za prsa, ali nitko nije izmislio čučanj ili potisak. Prirodan nam je. Pogledajte malo dijete kako izvodi čučanj – potpuno pravilno i prirodno, nitko ga nije učio.

S vremenom i puno sjedenja taj se pokret narušio (zbog puno sjedenja, nedovoljno kretanja i vježbanja, skrate se pregibači kuka i sl.). Funkcionalni pokret je složen, ali nedjeljiv.