MARINO BASIC

ATHLETE PERFORMANCE

Sadržaj cjeline

3. Metode treninga s Bugarskom vrećom

Sadržaj cjeline

S Bugarskom vrećom se mogu provoditi različite metode treninga i dobiti različiti efekti treninga. Ovdje ćemo objasniti neke.

Metabolički efekti treninga s Bugarskom vrećom

Visoko – intenzivni intervalni trening (HIIT) s Bugarskom vrećom povećava metaboličku potrošnju više nego tradicionalno vježbanje s utezima i aerobni trening.  Nakon takvog treninga je povećana potreba za kisikom više od one koja je bila prije početka treninga pa je zbog toga metabolička potrošnja veća kroz dulje vrijeme nakon takvog treninga (18 – 24 sata). To je dobro ako želimo smanjiti potkožno masno tkivo i povećati izdržljivost. Inače u treningu s Bugarskom vrećom koji traje 45 – 60 sekundi može se potrošiti 1000 – 1200 kalorija

Trening za jakost i snagu s bugarskom vrećom

Za razvoj jakosti i snage treba koristiti načela periodizacije. Polagano povećanje jakosti kroz povećanje volumena a kasnije intenziteta. Moguća je i druga tzv. „obrnuta periodizacija“ gdje se intenzitet drži blizu onoga koje sportaš ima u natjecanju te se onda postepeno podiže volumen ali da se ne smanjuje intenzitet. To važi za sportaša ali se može koristiti i u rekreaciji. Ova metoda se može koristiti u treningu jakosti i snage sa Bugarskom vrećom.

Cilj treninga s Bugarskom vrećom je da se pomogne vježbačima da koriste različite mišićne grupe s ciljem izvođenja jednog pokreta. Najbolji primjer takve vježbe s Bugarskom vrećom je „Spin“ tj. vrtnja.

Da bi se napravio dobar program treninga s Bugarskom vrećom treba uzeti u obzir sljedeće parametre:
 

1.    Opterećenje (odabrati optimalnu težinu vreće)
2.    Odnos rad : pauza (da dobijemo željene efekte)
3.    Volumen (serija x ponavljanja) te ovisi o nivou fitnesa vježbača
4.    Brzina (ubrzanje) ima utjecaj na silu koja se generira a samim time na mišiće i zglobove koji su uključeni u pokret
5.    Frekvencija (varira od osobe do osobe ovisno o puno varijabli poput trenažnih ciljeva, godina, spol, metoda treninga, povijest treniranja, da li ima prethodnih povreda i sl.)

Ivan Ivanov preporučuje sljedeću podjelu vježbi u odnosu na razinu vježbača: