ATHLETE PERFORMANCE

Sadržaj cjeline

27. Testiranja

Sadržaj cjeline

Ono što nas najviše veseli u treningu je napredak, probijanje i pomicanje vlastitih granica. Stoga je važno povremeno se testirati – tako ćete biti sigurni da napredujete, što će vas samo još dodatno motivirati

Želimo li na početku programa treninga ustanoviti u kakvoj smo formi, trebamo obaviti testiranja; testiranje na početku važno je i kako bismo bili u stanju pratiti napredak.

Glavni je cilj testiranja motivacija – kad nakon određenog vremena vidimo napredak koji je realno mjerljiv, to nas motivira da ustrajemo u treningu i postignemo još bolje rezultate. Ljudi su bića koja se vole natjecati, mjeriti, igrati. To valja iskoristiti kako bismo popravili fizičke sposobnosti. Kod testiranja je bitno da vježbe (testovi) uvijek budu izvedene pravilno, da sva ponavljanja budu izvedena “školski” (radite li nepravilno, samo varate sebe) i ako je moguće istim redoslijedom i u isto doba dana kao i prethodna testiranja.

Jasno, postoji mnogo različitih vježbi koja mogu poslužiti kao testovi, ali morate se pomiriti s činjenicama da ćete kao početnik imati slabe rezultate na prvom testiranju, da nećete imati tablice koje bi vam pomogle da se usporedite s drugim vježbačima… ali sve je to nebitno. Najvažnije je da se natječete sami sa sobom, mjerite sebe i svoj napredak te uživate u tome.

Testovi su odabrani prema pokretima za pojedini dio tijela, a pravilno izvođenje svake vježbe objašnjeno je u prethodnim poglavljima. Za neke teže vježbe testiranja (poput zgibova) nudimo zamjensku varijantu – modificirano veslanje, sklekove u stoju ili jednoručne sklekove većina će početnika preskočiti, a za mjerenje mišićne izdržljivosti (npr. 100 marinaca) početnik može odabrati lakšu varijantu (npr. 50 marinaca). Možda se taj broj čini velik, ali nije cilj “poginuti” na prvom testiranju, nego napraviti taj broj tijekom određenog vremena.

Preporučujemo vam da testiranja obavljate svakih 30 dana. Testiranja možete podijeliti u nekoliko dana – većini će vježbača biti previše da naprave sve odjednom jer će se umoriti. Također, testirate li svoje sposobnosti u dva dana zaredom, osjećat ćete posljedice prethodnog dana pa vam rezultati neće biti tako dobri.

Najbolje je prvi dan napraviti potisak (gornji dio tijela), povlačenje (gornji dio tijela) i noge. Drugi dan obavite trup, trbuh i puzanja te za treći dan ostavite opću jakost i izdržljivost putem “marinaca”.

Vrhunski se sportaši testiraju drukčije, ovisno o sportu kojim se bave, dijelu sezone u kojoj se nalaze, poziciji u momčadi i sl. Isto tako, i ciljevi su im različiti. Vama je cilj da podignete svoje tjelesne sposobnosti i napravite transformaciju svog tijela, što će indirektno poboljšati vaše zdravlje i kvalitetu života.

Uvijek možete biti bolji, uvijek možete napredovati, bez obzira na to na kojem ste nivou.