MARINO BASIC

ATHLETE PERFORMANCE

Sadržaj cjeline

2. Općenito o BODYWEIGHT treningu

Sadržaj cjeline

Što je vježbanje s vlastitim tijelom?

Vlastito tijelo može nam poslužiti kao idealan rekvizit za vježbanje, odnosno za opterećenje. Pogledajte samo vrhunske gimnastičare koliko su snažni, kako izgledaju i kakve sve vježbe mogu izvoditi. Njima je glavni otpor kojim vježbaju vlastito tijelo. To dovodi do poboljšanja odnosa jakosti prema tjelesnoj težini.

Ako gledamo kombinaciju jakosti, snage, dobro izgrađenog tijela, koordinacije, ravnoteže, fleksibilnosti, mobilnosti, eksplozivnosti, preciznosti, agilnosti i okretnosti, tada gimnastičari spadaju u sam sportski vrh. Gimnastičari su stvarno snažni kao što izgledaju. Također vježbe koji oni rade funkcioniraju za svakoga tako da prosječan rekreativac može imati velike koristi od njih.

Većina vježbi vlastitim tijelom može se lako izvesti i naučiti. Nemojte misliti da morate izvoditi ekstremne gimnastičke ili streetworkout elemente da biste bili snažni, funkcionalni ili dobro izgledali. Također ne trebate trošiti novac na opremu ili odlazak u teretanu da biste postigli željene rezultate. Ne kažem da to nije dobro jer teretana/dvorana pruža svoje prednosti pogotovo ako se radi o organiziranom vježbanju s trenerom i ako postoji dobra oprema. Samo pokazujem kako se može na još jedan način doći do cilja s puno truda i malo materijalnih ulaganja (eventualno šipka za zgibove i propadanja te i karike).

Gimnastičari putem vježbanja vlastitim tijelom izgrađuju i jakost, a ne samo izdržljivost, kao što možda većina ljudi misli. Vježbu treba gledati kao vježbu, tj. Nešto što stvara otpor. Mišić radi kontrakciju zbog otpora i s vremenom postaje snažniji. Naravno da se i opterećenje mora povećavati. Budući da je kod vježbanja vlastitim tijelom težina fiksna, otpor se može mijenjati promjenama poluga. Npr. podizanje pogrčenih nogu lakše je nego podizanje ispruženih nogu. To je jedan od načina kako se može napredovati u jakosti vježbama vlastitim tijelom. Ujedno se poboljšavaju i druge sposobnosti poput ravnoteže, okretnosti, mobilnosti, a posebno se dobro utječe na jakost trupa.

U većini slučajeva osobe koje dođu vježbama vlastitim tijelom do visokog nivoa, kad iskušaju vježbe s utezima, npr. mrtvo dizanje, imaju odlične rezultate, što znači da je transfer odličan. Jako važna stvar jest da je tijelo gimnastičara na prvom mjestu funkcionalno i snažno, a opet, što se tiče izgleda, (odnos mišićne definicije i potkožnoga masnog tkiva) odlično.