MARINO BASIC

ATHLETE PERFORMANCE

Sadržaj cjeline

18. Prednosti Tabata protokola

Sadržaj cjeline

Tabata metoda treninga pokazala se superiornijom od tradicionalnih metoda treninga izdržljivosti. Efikasnije poboljšava VO2 nego tradicionalni treninzi izdržljivosti. To je jako važno i za rekreaciju i za sport. Ono što nas najviše zanima vezano uz rekreaciju jest zdravlje i gubljenje potkožnoga masnog tkiva, a tu se također ova metoda pokazala odličnom.

Njeno provođenje ubrzava metabolizam (Resting Metabolic Rate – RMR) u sljedeća 24 sata zbog veće potrebe za kisikom (Excess post-exercise oxygen consumption – EPOC) koju tijelo ima nakon provođenja ovakve vrste treninga. Strani naziv koji se upotrebljava za taj proces jest afterburn.

Najveća je prednost tabate to što istovremeno utječe na oba metabolička sustava, tj. Onaj koji je odgovoran za izdržljivost i onaj za proizvodnju eksplozivne energije. Zbog toga putem njega možemo utjecati na smanjenje potkožnoga masnog tkiva, ali i napredovati u snazi, što će biti vidljivo tako što će nam se povećati broj ponavljanja koji možemo izvesti tijekom tabate.

Zbog relativno velikog broja ponavljanja i kratkih pauza dolazi do povećanja broja krvnih žila koje opskrbljuju mišiće, što znači da će dovesti veći broj hranjivih tvari, kisika i anaboličkih hormona do mišića, što odmah rezultira većom količinom energije tijekom treninga i boljim oporavkom nakon treninga. Osim toga pruža iste efekte kao i aerobni trening, što znači da ste istovremeno utjecali na veći broj stvari.

Provođenjem ove metode poboljšat ćete mišićnu izdržljivost kao da ste radili 45 minuta normalnoga kardiotreninga sa srednjim opterećenjem. Što se tiče sadržaja za tabatu, u istraživanjima su koristili trčanje (sprintove) i bicikl-ergometar.

Mogu se izvoditi različite vježbe vlastitim tijelom poput sklekova, čučnjeva, skokova. Bitno je samo da uključe velike grupe mišića jer se samo tako može dobiti prednosti koje pruže ova metoda.