MARINO BASIC

ATHLETE PERFORMANCE

Sadržaj cjeline

13. Trening jakosti s vlastitim tijelom

Sadržaj cjeline

Jakost možemo definirati kao sposobnost ispoljavanja sile pod određenim okolnostima.

Može se podijeliti na:

  1. Maksimalnu (jednoručni sklek, jednonožni čučanj)
  2. Eksplozivnu (sklek s pljeskom, skokovi iz polučučnja)
  3. Mišićnu izdržljivost (velik broj ponavljanja običnih sklekova, velik broj ponavljanja običnih čučnjeva).

Jakost se izgrađuje tako da se mišić napinje jače (radi se jača tenzija, jača napetost), a ne da se izmore velikim brojem ponavljanja. To je bitno znati jer metodu treninga treba uskladiti sa željenim ciljem. Bitan je i mentalni fokus da se mišić stisne (kontrahira) jače. Vještina generiranja (ispoljavanja) sile najvažnija je ako želite postati jači. Znači da u ovoj metodi nije cilj povećanje mišićne mase i mišićne izdržljivosti, nego mišićne jakosti. To možemo vidjeti kod gimnastičara ili dizača utega u nižim kategorijama koji su iznimno jaki iako nemaju puno kilograma i veliku mišićnu masu.

Jakost je vještina pa se onda trening mora gledati kao vježbanje. Velika tenzija zahtijeva velik otpor i stiskanje (kontrahiranje) mišića jače. Bez korištenja vanjskog opterećenja i velikih težina velik se otpor može postići namjerno stavljajući tijelo u nepovoljan položaj i nepovoljnu raspodjelu težine između udova.

Najbolje je koristiti vježbe u kojima sudjeluje što veći dio tijela. Treba se koncentrirati na maksimalnu tenziju te izbjegavati vježbanje do velikog umora, tj. mišićnog otkaza. Ako se koncentrirate da jako napnete mišiće trbuha kod izvođenja pojedinih vježbi, tako ćete povećati intenzitet napetosti u cijelom tijelu. Ali ih ne smijete napeti da budu ravni. Trebate napraviti poziciju kao da ležite na podu na leđima, noge pod 90 stupnjeva i stisnete donji dio leđa prema podlozi. Kralježnica se na taj način prirodno zaobli, a trup se malo podigne. To je savršena pozicija. Uz to još morate stisnutu stražnjicu.

Kod izvođenja čučnjeva (pogotovo jednonožnih) trebate raditi maksimalan pritisak stopalom na tlo, a kod izvođenja sklekova to isto radite dlanovima. To je filozofija izvedbe koje se morate pridržavati i koju morate stalno provoditi i vježbati ako želite napredovati u jakosti. Tijelo je povezano u cijelosti, izolacija ne postoji. Ako jako stisnete stopalo kad da ste nešto nagazili, povećati će se napetost u cijelom tijelu. Napnete li mišiće leđa (latove) kod izvođenja skleka, okrećete dlanove prema van a da ih ne mičete,  držite ramena dolje i radite potisak iz pazušne jame, bit ćete puno jači.

O svim tim stvarima treba misliti, što nam pokazuje da nije lako ispoljavati silu i stvarati napetost. Također ako napravite svjesnu napetost prije početka pokreta, možete poboljšati svoju izvedbu za 20%. Razmišljajte kao da gravitacija ne postoji. Aktivno se povlačite prema dolje i kod čučnjeva i kod sklekova. Možete zamisliti da rastežete elastičnu gumu.

Ako vježbate tako, postati ćete bolji. Vježbanje mora biti savršeno da biste napredovali i postali bolji. Za razvoj jakosti koristi se mali broj serija i ponavljanja. Savjetujem 3 – 5 serija po 3 – 5 ponavljanja s pauzom od 2 – 3 minute. Kad možete napraviti 5 ponavljanja neke vježbe u 3 serije, tada možete ići na težu varijantu gdje možete početi s po 3 ponavljanja u seriji. Posebno je teško izvoditi vježbe vlastitim tijelom gdje je cijelo tijelo opruženo i utegnuto. Tada ne možete kompenzirati i stavljati se u povoljnije kutove. Što je jača kontrakcija na većem dijelu tijela, vježba je efikasnija. U ovom je slučaju maksimalna kontrakcija važnija od vježbanja do otkaza.

Od naprednih vježbi s vlastitim tijelom najveća je prednost što ih se ne može izvesti ako se ne napravi kontrakcija cijelog tijela. Uz to jako pomažu izometrički trening (statički izdržaji) jer čim stavimo tijelo u nepovoljan položaj, udvostručujemo otpor vlastitog tijela. To također djeluje pozitivno na jačanje zglobova, vezivnog tkiva i opće jakosti.

Jedino što treba imati na umu jest da treba biti i da rezultati neće doći preko noći. Na početku se javlja napredak zbog neurološko reakcije, poboljša se intermuskularna koordinacija i aktivacija motoričkih jedinica, a ne samo poveća jakost. Prema nekim uputama, treba oko 6 tjedana da bi došlo do pravih promjena. Idete li polako, izbjeći ćete pretreniranost, ozljede, a ono što napravite, dulje ćete zadržati i moći ćete na to još više nadgraditi. Želite li stvaran napredak, trebate biti strpljivi i vježbati sljedećih 6 – 12 mjeseci. Pravilnim načinom vježbanja vlastitim tijelom učite tijelo da djeluje kao jedno kad je riječ o stvaranju tenzije, ispoljavanju sile, izvođenju pokreta.

Putem osnovnih vježbi vlastitim tijelom koje se provode tako da se izvode u izometričkom (statičkom) režimu rada i dinamičkom napravit će se dobra priprema za naprednije vježbe, pogotovo one pliometrijskoga karaktera (sklekovi s pljeskom i sl.), također ćete postati jači u nekim vježbama u kojima su poluge tijela u nepovoljnim uvjetima (npr. kineski sklek). Bit ćete jaki onako kako izgledate, moći ćete izvesti nevjerojatne stvari svojim tijelom (bit ćete funkcionalni) I imati ćete dobar transfer na druge vježbe i sposobnosti. Povećat će se vaša relativna jakost, tj. ona vlastitim tijelom, ali i ona u odnosu na vlastito tijelo. Apsolutna se snaga odnosi na vanjsko opterećenje koje možete podići, ali opet i tu je bitan relativan odnos. Npr. ako ste teški 100 kg i dižete u mrtvom dizanju 150 kg, slabiji ste od onoga tko je težak 80 kg i diže istu težinu.

Statička snaga (izometrija) odnosi se na zadržavanje određenog položaja. Da bi bilo zahtjevnije, taj je položaj većinom nepovoljan za naše poluge, što tjera naše tijelo da postane snažnije. Tu spadaju prednji izdržaji (plank), L-izdržaj i sl. Takav način vježbanja vrlo povoljno utječe na jačanje tetiva i ligamenata te trupa i ne može se imitirati ni na koji način.