Fitness trening za glumce i glumice

Budi
spreman
za svaku
ulogu!

Zašto GLUMCI trebaju biti u
dobroj fizičkoj formi?

Ako popričate sa nekim glumcem ili glumicom te ako vam ispričaju što sve čini snimanje jednog filma, serije ili snimanje kazališne predstave biti će vam jasno koliko je to fizički i psihički zahtjevno te da to stvarno zahtjeva dobru fizičku formu.

Ako pogledate sve kretnje koje glumci izvode vidjeti ćete da tu ima svakakvih neudobnih pozicija tijela koje moraju držati a koje pritom moraju izgledati opušteno i lagano, zatim ima i eksplozivnih kretanja i skokova i trčanja, puno stajanja, puno sjedenja a sve je povezano sa velikim mentalnim naporom.

Ako još idemo dalje pa pogledamo holivudske akcijske filmove tada je to na jednom još višem nivou što se tiče sposobnosti koje moraju imati pojedini glumci a da ne govorimo i fizičkim transformacijama koje su neki glumci i glumice morali proći da bi dobili željene uloge.

Samo zamislite ako snimanje filma traje 3 – 6 mjeseci a vi svaki dan morate snimati koliko vam je potrebno izdržljivosti da bi svaki dan bili u vašem najboljem izdanju i glumili najbolje što možete!

Prednosti dobre fizičke forme za svakog GLUMCA

Postoji velik broj razloga zbog kojih jedan GLUMAC/ICA trebaju redovito trenirati i biti u dobroj fizičkoj formi. Ti razlozi postaju automatski i prednosti:

  1. Ako je GLUMAC fizički spreman, biti će mentalno bolji!
  2. Ako je izdržljivost GLUMCA dobra tada će svaki dan moći pružiti svoje najbolje izdanje!
  3. Za neke uloge glavni kriterij je TJELESNI IZGLED (pogledajte holivudske glumce koji glume super junake)
  4. Postoji velik broj scena u filmovima gdje glumac mora pokazati DIO GOLOG TIJELA
  5. Snimanja filmova, TV serija ili priprema kazališnih predstava mogu trajati od 5 DANA DO 6 MJESECI. To je tempo i ritam koji je teško izdržati ako niste fizički spremni.
  6. Iste scene se znaju PONAVLJATI velik broj puta u istom danu da bi sve ispalo savršeno. To je fizički jako zahtjevno za tijelo a redatelj želi glumce koji to mogu izdržati.
  7. Neke uloge ne možete snimati ako niste FIZIČKI SPREMNI (nemojte dozvoliti da izgubite ulogu u nekom filmu zbog vašeg lošeg fitness stanja)
  8. Za neke uloge fizički izgled nije kriterij (ne morate biti mršavi ili nabildani) ali morate biti FIZIČKI FIT da bi glumili, pogotovo zahtjevne uloge.
  9. Ako ste SNAŽNI (to ne znači da trebate biti nabildani) bolja će vam biti postura i držanje, manje ćete imati problema s bilo kakvim bolovima u leđima, koljenima i sl. Ako ste FLEKSIBILNI i MOBILNI sve kretnje koje izvodite na sceni će vam biti gracioznije i fluidnije a ako ste IZDRŽLJIVIJI moći ćete duže snimati i držati visok nivo koncentracije.
  10. Ako ste fit puno se bolje nosite sa STRESOM koje snimanje i gluma donose.

Kako treba GLUMAC trenirati?

Ako glumac ili glumica treniraju na način da rade samo vježbe snage u teretani tada će naravno osjećati jako i snažno ali što je sa fleksibilnošću, mobilnosti, gracioznosti?

Ako s druge strane treniraju na način da samo rade duga trčanja tada će im se svakako poboljšati izdržljivost, ali što je opet sa jakosti trupa, snažnim leđima koja su bitna za pravilnu posturu i dobro držanje pozicija za vrijeme glume.

Neki opet s druge strane provode trening yoge i pilatesa koji su odlični ali je pitanje da li će im dati sve ono što je potrebno za sate i sate snimanja, različitih proba i izvođenja svih kretnji koje zahtijeva jedan film, serija ili kazališna predstava.

Zbog toga program treninga treba biti napravljen na način da razvija sve sposobnosti koje su im potrebne za profesiju glumca ali da se uzmu u obzir i individualni ciljevi (održavanje težine, dobivanje ili smanjivanje težine) te ograničenja ako postoje (problemi s leđima ili koljenima otprije, specifična građa, disbalansi ukoliko postoje i sl.).

Sve to treba uzeti u obzir i uklopiti u tjedni, mjesečni i godišnji raspored da bi stvarno bilo realno i provodljivo i da se uklopi sa ostalim obavezama.

Za koga je namijenjen naš FITNESS program za GLUMCE?

Naš program je namijenjen svim filmskim i kazališnim glumcima koji žele poboljšati svoju fizičku formu da bi mogli pokazati više za vrijeme svojeg posla.

Podizanje fizičkih sposobnosti će im omogućiti da duže vremena budu koncentriraniji, fokusirani te da lakše izdrže sve tjelesne i mentalne napore koje donosi svijet glume.

Također je program treninga namijenjen i onima koji tek ulaze u svijet glume ili u budućnosti to žele postati.

Kako se provodi naš program?

Smatramo da je gluma jedna izuzetno naporna aktivnost, posao, profesija, poziv te da glumci trebaju pomoć da budu u odličnoj fizičkoj formi jer na taj način mogu svakodnevno pokazati što mogu. Treninge provodimo UŽIVO i ONLINE. Za sve oni koji žive u Zagrebu mogu navratiti do naše dvorane ili dogovoriti probni trening dok svi ostali (neovisno gdje žive) mogu napraviti s nama ONLINE suradnju.

Treninzi UŽIVO se provode na način 1:1, 1:2 ili 1:4 što znači jedna osoba s trenerom ili ako želite dijeliti trenere sa još jednom ili dvije osobe. Termini se dogovaraju prema dogovoru. Također se provode mjerenja i testiranja da bi se utvrdilo trenutno stanje, ciljevi i način kako će se provoditi treninzi da se dođe do željenih ciljeva.

Naša ONLINE suradnja se odvija na način da se nakon opširnog upitnika i određenih mjerenja i testova radi program treninga za vas te cijelo vrijeme imate trenera na raspolaganju koji radi sve potrebne izmjene programa treninga, radi vam svu podršku (motivacija, prehrana i dr.)

Gdje se nalazimo?